یکی از مهم ترین اجزای دستگاه تصفیه آب، مخزن آن است. در واقع بدون مخزن، دستگاه عملا نمی تواند آب تصفیه شده را برای مصرف، ذخیره و نگهداری کند. مخازن تصفیه آب در جنس ها و ابعاد مختلفی طراحی می شوند. هر چه جنس به کار رفته در ساخت این مخازن بیشتر باشد، قطعا کیفیت نگهداری از آب نیز افزایش خواهد یافت. عدم نور و اکسیژن درون مخزن باعث می شود تا انواعی از باکتری ها و قارچ ها به طور بالقوه در این مخزن رشد کنند. بنابراین برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی بایستی حتما در انتخاب مخزن دستگاه و کیفیت آن دقت لازم را داشت. در این مطلب تصمیم داریم با مخزن دستگاه تصفیه آب بیشتر آشنا شده و نحوه انجام کار آن را مورد بررسی قرار دهیم.
مخزن تصفیه آب همانطور که از نامش پیداست یک محفظه مخصوص برای نگهداری آب تصفیه شده است. این مخزن اسمز معکوس یک مخزن تحت فشار است که بیشترین کاربرد را در مصارف خانگی داشته و زیر سینک ظرفشویی قرار می گیرد. آب ناخالص که انواعی از املاح و میکروب ها را درون خود دارد، به کمک دستگاه تصفیه به تدریج خالص شده و برای مصرف درون مخزن قرار می گیرد.
فرایند تصفیه آب توسط دستگاه بسیار آهسته و به شکل قطره ای انجام می شود. مخزن می تواند در طول زمان این آب تصفیه شده را برای مواقع مورد نیاز ذخیره کند. بنابراین شما به هنگام نیاز به آب شیرین و کاملا خالص دسترسی خواهید داشت. مخزن دستگاه تصفیه آب می تواند در هر جنس و کیفیتی باشد. پلاستیک و استیل دو جنس متداول و رایجی در این مخازن هستند که هر کدام ویژگی ها و کارکردهای مخصوص به خود را دارند.
مهم ترین نکته ای که می بایست در خرید مخزن دستگاه تصفیه آب به آن دقت داشته باشید، کیفیت قطعات است. کیفیت، ضامن دوام و طول عمر دستگاه بوده و فرایند تصفیه و نگهداری از آب را نیز برای شما با بالاترین استانداردهای ممکن انجام می دهد.
عملکرد مخزن دستگاه تصفیه آب
از آن جایی که مخزن جزئی از دستگاه تصفیه آب است، برای پی بردن به نحوه عملکرد آن، بهتر است پیش از هر چیزی با روش کار دستگاه تصفیه آب آشنا شویم. دستگاه تصفیه آب برای خالص سازی آب از فرایند اسمز معکوس بهره می برد. این دستگاه برای عملیات تصفیه به یک فیلتر به نام فیلتر ممبران مجهز است. این فیلتر نقش بسیار مهمی در فرایند تصفیه آب دارد.
منافذ بسیار ریز فیلتر تنها اجازه عبور ذراتی را می دهند که به اندازه 0.0001 میکرون باشند. این موضوع باعث می شود تا آب خروجی از فیلتر دستگاه تصفیه فشار بسیار کمی داشته باشد. اگر شما به عنوان مصرف کننده بخواهید به طور همزمان از دستگاه تصفیه استفاده کنید، امکان دارد برای پر کردن یک لیوان آب دقایقی منتظر بمانید. طراحان دستگاه تصفیه آب برای این مشکل راهکاری را در نظر گرفتند و آن هم استفاده از مخزن برای ذخیره سازی آب تصفیه شده است.
مخزن به طور کلی شامل دو بخش است. بخش اول که محل نگهداری از آب تصفیه شده است و بخش دوم محل هوای فشرده شده مخزن است. نقش مخزن درون دستگاه این است که شما برای استفاده از آب دیگر منتظر نخواهید ماند و می توانید به مقدار مورد نیاز از آب ذخیره شده درون مخزن استفاده کنید. اما برای برخی از افراد این سوال پیش می آید که چگونه می توان آب را با فشار زیاد از دستگاه برداشت کرد؟ در بخش بعدی به پاسخ این سوال خواهیم رسید.
روش کار مخزن دستگاه تصفیه آب
در این بخش می خواهیم بدانیم مخزن دستگاه تصفیه آب، به چه روشی عمل می کند تا ما بتوانیم آب شیرین و تصفیه شده را با فشار بالا دریافت کنیم. همانطور که قبلا اشاره کردیم مخزن اسمز معکوس از دو محفظه هوا و آب تشکیل شده که به وسیله یک لایه از هم جدا شده اند. با افزایش وزن آب تصفیه شده درون مخزن، محفظه هوا فشرده می شود. این اعمال فشار روی محفظه هوا همچنان ادامه خواهد داشت.
زمانی که شما شیر دستگاه را باز می کنید، هوا به سرعت از حالت فشرده درآمده و با اعمال فشار به آب، آن را از درون مخزن به بیرون هدایت می کند. این اعمال فشار به آب باعث می شود تا شما به سرعت به آب مورد نیازتان دسترسی داشته و انتظاری برای دریافت آن نکشید. زمانی که مخزن دستگاه کاملا از آب خالی شد، دستگاه تصفیه به کمک حسگرهایی که در آن تعبیه شده، از خالی شدن مخزن مطلع شده و مجددا برای تولید آب شیرین فعال می شود.
مزایای استفاده از مخزن دستگاه تصفیه آب
دستگاه های تصفیه آب عرضه شده به بازار در دو گروه مختلف قرار می گیرند.
- دستگاه تصفیه آب بدون مخزن آب
- دستگاه تصفیه آب مجهز به مخزن آب
اگر بخواهید از دستگاهی استفاده کنید که مخزن آب ندارد، احتمالا برای استخراج آب تصفیه شده از درون دستگاه می بایست زمان زیادی را منتظر بمانید. این دستگاه ها معمولا از مکانیزم خاصی برای خارج کردن آب با فشار زیاد برخوردار نیستند. اما وجود یک مخزن آب می تواند در این دستگاه ها معجزه کند. از مزایای استفاده از مخزن آب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- این مخازن به اندازه ظرفیتی که دارند، می توانند تا مدت ها آب شیرین مورد نیاز شما را درون خود ذخیره کنند. بنابراین شما همواره به حجم مشخصی از آب شیرین و تصفیه شده دسترسی دارید.
- در صورتی که به هر دلیلی آب شهری قطع شود. شما می توانید به راحتی از آب ذخیره شده درون این دستگاه ها استفاده کنید.
- حتی در زمان قطعی برق نیز به آب شیرین دسترسی خواهید داشت.
- زمان برداشت آب از این مخازن بسیار کوتاه تر و سریع تر از زمانی است که می خواهید آب تصفیه شده را از دستگاهی برداشت کنید که فاقد مخزن است.
البته در دو حالت زیر، سیستم تصفیه آب خانگی نیازی به مخزن ندارد.
- زمانی که سیستم فیلتراسیون دستگاه ساده است.
- زمانی که سیستم از نوع RO است اما ظرفیت فیلتر ممبران زیاد شده و این قابلیت را دارد تا آب را با فشار زیاد و به شکل مستقیم به بیرون هدایت کند.